FINSK LAPPHUND OCH FINSK SPETS

Dimma och Chilli

Som valpköpare bör du tänka igenom följande:

 

  • Har du tiden som krävs för att skaffa hund.

  • Vad vill jag använda min hund till? (agility, spår, sällskap.....)

  • Har jag läst tillräckligt om vald ras för att veta vad jag ger mig in i?

För mig som uppfödare är det oerhört viktigt att jag vet att mina valpar hamnar i bra hem! Hem som erbjuder trygghet, aktivitet och utmärkt skötsel. För att skapa mig en bild av er vill jag därför gärna att ni innan eventuellt valpköp kommer på besök för att träffa mig och mina hundar.

_________________________________________________

För att förbättra min och andra uppfödares avel vill jag att alla mina valpköpare skall:

 

  • Höft(Hd)röntgar sin hund när den är mellan 14 och 24 månader.

  • Minst en gång ögonlysa hunden

Höftledsdysplasi (Hd) är en felaktigutveckling av höfleden och något man inte kan se på valpar utan måste undersöka när hunden är mellan 1 och 2 år. När man höftledsröntgar en hund innebär det att man tar en röntgenbild av hundens höftleder, därefter graderas höftleden av en specialist vid SKK. Graderingen är avgörande för hur hållbar hundens höft är, graderingen är  mellan A och E där A är bäst och E är sämst. En hund med C till E höfter bör inte ansträngas eller tränas lika hårt som en hund med bättre höfter, självklart varierar det med individ, men sannolikheten att hunden får ont eller problem ökar med sämre gradering.

Ögonlysning av hunden utförs för att kontrollera så att hunden inte utvecklar någon form av katarkt. Katarakt är en form av starr som drabbar hundar, vissa former är sjukliga medan andra kommer med åldern, precis som hos oss människor. Den sjukliga katarakten kan delas in i olika grupper beroende var i ögats lins den sitter. Denna form kan uppkomma hos din hund under hela hundens liv och för att vara helt säker bör man därför ögonlysa med 1-2 års mellanrum.